Od kuchni

Pomysł na śniadanie- jaglanka z pietruszkowym pesto

posted by Marta M marzec 11, 2016 0 komentarzy

Dziś szanowni Państwo przedstawiam Wam jaglane supermoce.

Moc jaglanki to moje odkrycie tego roku. Dzięki niej w znacznym stopniu ograniczyłam makaron. Pudełeczko ugotowanej jaglanki to produkt, który na stałe zagościł w naszej lodówce, nie raz ratując mamę z opresji. Dobrze ugotowana jaglanka to podstawa. Ja po wielu próbach zakończonych gliniastą porażką odkryłam sprawdzony przepis:

Wsypuję kaszę do rozgrzanego garnka i prażę ją do momentu aż poczuję charakterystyczny lekko orzechy zapach. Następnie wlewam gorącą wodę i płuczę kaszę. Kolejno wylewam wodę i dodaję nową w proporcji nieco mniejszej niż 2:1. Doprawiam solą i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu 10 min- nie mieszam! Odstawiam nie zdejmując przykrywki i czekam jeszcze 5 min. Gotowe.

Dzisiejszy przepis nie jest do końca łatwy i nie zrobimy wszystkiego w pięć minut, ale jak tylko przygotujemy większą porcję, to na następny raz za kilka dni będzie danie gotowe w 3min.

Składniki na pesto:

  • 1 szkl natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować.

Składniki na jaglankę (2 porcje):

  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • Kilka orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • tymianek
  • łyżka oliwy
  • ziarna granatu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Upiecz paprykę w 180 st, aż pojawi się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj na 10 min, po tym czasie wyjmij paprykę, obierz, a miąższ pokrój w kosteczkę. Przełóż do miski, wymieszaj z oliwą, octem, tymiankiem, drobno posiekanymi orzechami.

Do naczynia wsyp kaszę i wymieszaj z pesto (ilość pesto według uznania). Dodaj paprykę i opcjonalnie granata.

SMACZNEGO!

 

Możesz również zobaczyć

Skomentuj