Od kuchni

Czekolada jakiej nie znacie

posted by Marta M luty 28, 2016 5 komentarzy

Bóg stworzył czekoladę, a diabeł kalorie.

A co jakby tak troszkę oszukać kalorie? Naciągnąć czekoladową prawdę, pokusić się o coś co tak pięknie nazywa się”czekoladowym zamiennikiem”. Jest zdrowe, pełnowartościowe, nie wchodzi w biodra i nie trzeba się modlić, żeby tym razem poszło w cycki ;-). Choć z czekoladą ma niewiele wspólnego to jak dla mnie smakuje wybornie. Karob- bo o nim mowa. Coraz częściej stosuję go w kuchni jako czekoladową alternatywę. Dodaję go do kawy z łyżeczką miodu, jak mam ochotę na słodki napój, lub tak jak teraz zrobiłam z niego krem. Karob nie zawiera kofeiny więc z powodzeniem mogą go spożywać dzieci, matki karmiące i ciężarne. Do tego posiada duże ilości błonnika i witamin, jest silnym przeciwutleniaczem o obniżonej zawartości tłuszczów tych co występują w kakao. Do tego wszystkiego cena. Za paczkę karobu zapłacimy 5-6zł, gdzie za tę samą ilość odtłuszczonego kakao kilka razy więcej.

Ja jestem bardzo na tak. Spróbuj, żeby się przekonać.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka daktyli lub pół banana
  • 1/3 szkl mleka roślinnego
  • 2 łyżki karobu
  • kilka kropel cytryny
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Umieścić wszystkie składniki w kielichu blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Zaleca się kilka dni. Ja trzymałam ponad tydzień i nic się z nią nie stało

Smacznego!!!

Znacie karob? Jak macie jakieś ciekawe przepisy, w których mogę go wykorzystać to się podzielcie :-), będę wdzięczna !

Możesz również zobaczyć

5 komentarzy

Julia 1 marca 2016 at 13:42

Zrobiłam, Sara już zjada z apetytem

Odpowiedz
Marta M
Marta M 1 marca 2016 at 13:51

Mam nadzieję, że mamie też co nie co zostawiła 😉

Odpowiedz
Julia 1 marca 2016 at 08:40

Pędze do sklepu po składniki

Odpowiedz
salusiowa 28 lutego 2016 at 09:36

Muszę sprawdzić ten przepis

Odpowiedz
Marta M
Marta M 28 lutego 2016 at 12:07

Konieszno 😉

Odpowiedz

Skomentuj