Co robi matka dwójki dzieci jak nie chce iść do piekarni po świeże bułeczki? Sama je robi!
Rzeczywistość zapukała do Nas bardzo szybko. Otworzyłam szeroko drzwi, zaprosiłam i rozgościła się na kanapie.
Samotne wyjście poza teren osiedla z dwójką maluchów odwlekałam jak tylko mogłam (na Naszym IG mogliście podejrzeć jak wyglądał Nasz pierwszy raz). Szukałam sposobów na zakupy, wyjścia, sama piekłam chlebek taki i taki, ale jednak smak świeżutkich bułeczek jest czymś co Mutrynkowa mama lubi najbardziej.
Wykorzystanie faktu długich drzemek nowonarodzonego i brak chęci logistycznego rozwiązywania problemu ubierania całej ferajny dla kilku bułeczek, to dobry powód, żeby samemu zabawić się w piekarza i na ten jeden poranek zmienić zapach w całym domu.
Jak pomyślałam tak też uczyniłam.
Bułeczki rozeszły się szybciej niż myślałam. Zresztą zobaczcie sami…





Składniki (ok. 9 szt. średniej wielkości):
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 7 g suchych lub 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
- na wierzch: łyżka roztopionego masła (do posmarowania) lub jajko i dowolne nasiona
Sposób przygotowania:
Połączyć mąkę z drożdżami (ja użyłam suchych ze świeżych należy przygotować rozczyn). Roztrzepać jajko, podgrzać delikatnie mleko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej nieklejącej się konsystencji (u mnie trochę to trwało ok.15min, jak jesteście szczęśliwymi posiadaczami robotów kuchennych to będzie dużo łatwiej 😉 ). Następnie przykryć ciasto ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45min (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Uformować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej cieniutko tłuszczem. Posmarować bułeczki roztopionym masłem lub jajkiem i posypać nasionami. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30-45min. Upiec w 200st przez 15min.
Smacznego!!!
Wolicie bułeczki czy chlebek :)?
4 komentarze
Lubie domowe.. pyszne.. ciepłe pieczywo.
Ale nie robić tylko jeść 😉
Polecam alantkowe bułeczki z kaszą jaglaną, szybkie i pyszne ☺ też ostatnio bawię się w piekarza☺
Dzięki za polecenie uwielbiam kasze jaglana :-D. Jutro je upieke 🙂