Od kuchni

Szybko znikające bułeczki

posted by Marta M Marzec 4, 2016 4 komentarze

Co robi matka dwójki dzieci jak nie chce iść do piekarni po świeże bułeczki? Sama je robi!

Rzeczywistość zapukała do Nas bardzo szybko. Otworzyłam szeroko drzwi, zaprosiłam i rozgościła się na kanapie.

Samotne wyjście poza teren osiedla z dwójką maluchów odwlekałam jak tylko mogłam (na Naszym IG mogliście podejrzeć jak wyglądał Nasz pierwszy raz). Szukałam sposobów na zakupy, wyjścia, sama piekłam chlebek takitaki, ale jednak smak świeżutkich bułeczek jest czymś co Mutrynkowa mama lubi najbardziej.

Wykorzystanie faktu długich drzemek nowonarodzonego i brak chęci logistycznego rozwiązywania problemu ubierania całej ferajny dla kilku bułeczek, to dobry powód, żeby samemu zabawić się w piekarza i na ten jeden poranek zmienić zapach w całym domu.

Jak pomyślałam tak też uczyniłam.

Bułeczki rozeszły się szybciej niż myślałam. Zresztą zobaczcie sami…

Składniki (ok. 9 szt. średniej wielkości):

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 7 g suchych lub 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
  • na wierzch: łyżka roztopionego masła (do posmarowania) lub jajko i dowolne nasiona

Sposób przygotowania:

Połączyć mąkę z drożdżami (ja użyłam suchych ze świeżych należy przygotować rozczyn). Roztrzepać jajko, podgrzać delikatnie mleko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej nieklejącej się konsystencji (u mnie trochę to trwało ok.15min, jak jesteście szczęśliwymi posiadaczami robotów kuchennych to będzie dużo łatwiej 😉 ). Następnie przykryć ciasto ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45min (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Uformować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej cieniutko tłuszczem. Posmarować bułeczki roztopionym masłem lub jajkiem i posypać nasionami. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30-45min. Upiec w 200st przez 15min.

Smacznego!!!

 

Wolicie bułeczki czy chlebek :)?

Możesz również zobaczyć

4 komentarze

salusiowa 4 marca 2016 at 09:44

Lubie domowe.. pyszne.. ciepłe pieczywo.

Odpowiedz
Marta M
Marta M 4 marca 2016 at 11:23

Ale nie robić tylko jeść 😉

Odpowiedz
Ewelina 4 marca 2016 at 09:11

Polecam alantkowe bułeczki z kaszą jaglaną, szybkie i pyszne ☺ też ostatnio bawię się w piekarza☺

Odpowiedz
Marta M
Marta M 4 marca 2016 at 11:24

Dzięki za polecenie uwielbiam kasze jaglana :-D. Jutro je upieke 🙂

Odpowiedz

Skomentuj