Od kuchni

Smaczne japka

posted by Marta M Marzec 19, 2016 4 komentarze

Na konkursie ortograficznym mogłabym polec na niejednym wyrazie, ale te japka po prostu utkwiły mi w głowie.

Dawno, dawno temu na jednym z bazarków spotkałam starą babuszeczkę, która miała niewiele do handlowania, ale jednym z produktów były „japka”. Wyglądały całkiem smacznie. Babuszka była bardzo uśmiechnięta. Pomyślałam nawet, że to dobra strategia marketingowa. Oczywiście zatrzymałam się i kupiłam je od niej. Szkoda mi było zwracać jej uwagi. Do ludzi w tym wieku mam duży szacunek. Nie chciałam żeby zrobiło się jej głupio czy przykro. A może przez jej „japka” udało się zatrzymać więcej zabieganych klientów. Nigdy więcej już jej nie spotkałam. A te „japka” zapamiętałam na długo.

Dlatego dziś w kuchni otwartej u Mutrynków przepis na przepyszne pieczone jabłka. Z Julasem uwielbiamy się nimi zajadać.

Składniki:

  • 5-6 jabłek
  • 3/4 szkl. amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Wyciąć z jabłek gniazda nasienne. W miseczce wymieszać amarantus, ziarna słonecznika, miód i cynamon. Nagrzać piekarnik do 200 st (bez termoobiegu). Do wnętrza jabłek dodać powstałą mieszankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30min.

Smakują rewelacyjnie na ciepło i na drugi dzień też!

Smacznego !

Pierwsza autorka „japkowej” kompozycji. Niezastąpiona przy fotografii produktowej 😉

Możesz również zobaczyć

4 komentarze

Bartek 5 kwietnia 2016 at 18:49

Wygląda świetnie i zarazem w miarę zdrowo, czyli tak jak powinno być. Bartek.

Odpowiedz
Gaba -Turlu Tutu 22 marca 2016 at 00:13

Wyglądaj smakowicie i trochę sentymentalnie:) Taki smak dzieciństwa…Piękne kadr fotografii kulinarlnej:)

Odpowiedz
MADAGENE BLOG 21 marca 2016 at 22:04

SMACZNE I WYGLĄDAJĄ TE JAPKA TAK ŻE CHCE SIĘ JE POŻREĆ JUŻ, TERAZ, NATYCHMIAST !
MAŁA ——–> <3

Odpowiedz
salusiowa 20 marca 2016 at 10:14

Wyglądają rewelacyjnie
Przepis na pewno sprawdzimy! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj