Nie odchodź stąd zanim tego nie spróbujesz!
Czarny ryż z mango.
Moim ostatnim kulinarnym odkryciem jest czarny ryż, który wskoczył na listę najzdrowszych produktów świata. Badania dowodzą, że zawiera on duże ilości antocyjan (przeciwutleniaczy), błonnika i witaminy E. Zawiera też dużo żelaza i znacznie mniej sodu i cukru niż ryż biały.
Polecam Wam to danie nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale przede wszystkim na SMAK. Jest po prostu niebiański! Moje kubki smakowe tańczyły ze szczęścia, a podniebienie biło mi brawo. Jest to danie, które MUSISZ spróbować!
Składniki:
- Czarny ryż ( 1 szklanka ugotowanego ryżu)
- Mango
- Mleko kokosowe ok.3-4 łyżki
- Odrobina uprażonego sezamu
Przygotowanie:
Czarny ryż gotowałam dość długo bo ok. godz, ale za to w większej ilości, co później wykorzystałam do innych dań. Ryż ten można przechowywać w lodówce kilka dni.
Ugotowany ryż wymieszaj z mlekiem kokosowym, gotuj ok. 2 min. i przełóż do naczynia. Na warstwę ryżu dodaj zblendowane mango i udekoruj uprażonym sezamem. GOTOWE !
Takie proste i takie pyszne !



7 komentarzy
niebiańsko to TO wygląda! muszę spróbować, nie jadłam nigdy czarnego ryżu.
Spróbuj koniecznie :)!
Pychotka
Wygląda pięknie! I musi być pyszne. Uwielbiam mleko kokosowe i mango. 🙂 Ale, że też z dwójką dzieci w domku, gdzie jedno jest noworodkiem masz siłę tak pichcić… Podziwiam! 🙂 Ja przy jednym nie byłam się w tym czasie w stanie zmusić do niczego bardziej kreatywnego, jak kakao i bułka z masłem. 😀
To było super proste danie, z rodzaju tych, które „samesięrobią” 😉
Wygląda tak obłędnie! jestem tak ciekawa smaku tego ryżu, że kupię go przy następnej okazji 🙂
Koniecznie ;-), ma super orzechowy posmak 🙂