Od kuchni

Najlepszy chleb bez grama mąki

posted by Marta M Luty 21, 2016 8 komentarzy

Nazywają go chlebem zmieniającym życie. Dla mnie to połączenie wszystkiego co w kuchni uwielbiam najbardziej prostoty i szybkości wykonania, nieprzeciętnego smaku i zdrowia.

Nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Chleb jest dla mnie podstawowym produktem, który zawsze musi być w domu. Świeży i smaczny najlepiej taki z samym masełkiem mogłabym jeść przez cały dzień. Nie lubię sztucznego napowietrzonego pieczywa, które wytrzymuje dłużej w chlebaku niż ser żółty w lodówce. Od kiedy zasmakowałam domowego pieczywa na zakwasie, postanowiłam pójść o krok dalej i zrezygnować z mąki. Tym sposobem trafiłam na przepis Marty z Jadłonomi i przepadłam. Idealny chlebek, który nie kruszy się przy krojeniu i długo trzyma świeżość, do tego jest bardzo sycący i jak dla mnie dla miłośniczki chleba- PRZEPYSZNY!

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów- całych, nie mielonych
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 7 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego (oryginalnie 10)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (oryginalnie syropu z agawy)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Połączyć dokładnie suche i mokre składniki. Odstawić do namoczenia na ok 2-3 godz. Po tym czasie powstanie gęsta masa. Nagrzać piekarnik do 185 st. Przełożyć masę do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min. Jeżeli chcesz, żeby skórka chleba była chrupiąca po upieczeniu wyjmij chleb po kilku minutach z keksówki i zostaw do całkowitego wystygnięcia. W innym wypadku zostaw chleb w keksówce na mniej więcej godzinę, wyjmij i zostaw do wystudzenia. Nie krój ciepłego chleba, bo będzie się kruszył! Najlepiej upiecz chleb wieczorkiem, wtedy na rano będzie idealny.

SMACZNEGO 🙂

PS. Do chleba zrobiłam pasztet z marchewki i soczewicy, również z przepisu Marty.

Możesz również zobaczyć

8 komentarzy

Natalia - Chichotki Trzpiotki 29 lutego 2016 at 21:01

Uwielbiam chleb bez mąki. Kupuję go w pobliskiej piekarni, ale może rzeczywiście skuszę się na zrobienie go samodzielnie. Przepis wydaje się bardzo prosty. 🙂

Odpowiedz
Marta M
Marta M 29 lutego 2016 at 22:43

Natalia on jest bardzo prosty! Koniecznie spróbuj, daję gwarancję smaku 😉

Odpowiedz
Darmowe ogłoszenia 25 lutego 2016 at 00:31

Świetny przepis, pyszota 🙂

Odpowiedz
Iwona z things2love.pl 23 lutego 2016 at 19:07

O matulku jak mnie dawno u Ciebie nie było!! :/ ach ten permanentny niedoczas… Kajam się i nadrabiam zaległości 🙂
Chlebuś? Pierwsza klasa, może w niedzielę pokuszę się na zrobienie 🙂

Odpowiedz
Marta M
Marta M 23 lutego 2016 at 20:59

Konieszno :)!
Tęskniłam za Tobą 😉

Odpowiedz
Marta 22 lutego 2016 at 13:27

Tym wpisem przypomniałaś mi jak bardzo lubiłam piec chleb. Chyba wrócę do tego rytuału… 🙂

Odpowiedz
Marta M
Marta M 22 lutego 2016 at 13:43

Spróbuj bez mąki 😉

Odpowiedz
salusiowa 21 lutego 2016 at 09:33

Pychotka. . Uwielbiam

Odpowiedz

Skomentuj