Przedstawiam Wam słodkie lizaczki, które świetnie sprawdzają się na imprezę, na deser dla znajomych, jako element dekoracyjny stołu czy do wykorzystania przy nagłych spadkach cukru :). Do ich zrobienia natchnęła mnie impreza baby shower jednej z moich koleżanek, dlatego też motyw lizaczków jest różowy. Nie mniej jednak równie dobrze wyglądają w polewie mlecznej czy z gorzkiej czekolady, obtoczone kandyzowanymi pokruszonymi pomarańczami, pokruszoną żurawiną czy posiekanymi orzechami.
Składniki:
- 200g mlecznej czekolady
- 25g gorzkiej czekolady
- 25ml śmietany 30%
- 20g miodu
- 30g masła
- 40g malin w postaci mrożonych owoców lub domowej konfitury.
- Zamiast malin można użyć truskawki, śliwki, wiśnie.
Polewa:
Tabliczka czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej
Posypka:
Rozdrobnione kandyzowane pomarańcze, posiekana żurawina, posiekane orzechy, gotowe posypki dekoracyjne.
Sposób przygotowania:
Mieszamy śmietanę z miodem, owocami i lekko zagotowujemy. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową i mieszamy do rozpuszczenia. Do powstałej mieszanki dodajemy stopniowo masło i miksujemy. Całość chowamy do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Następnie formujemy kulki, wbijamy w nie patyki (ja użyłam szaszłykowych, które przycięłam do długości ok.10-15cm) układamy je na desce do krojenia wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie chowamy do lodówki. Jak czekoladowe kulki przyjmą spójną konsystencję przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekamy do czasu, aż wystygnie, następnie zanurzamy/polewamy nasze lizaczki i posypujemy wcześniej przygotowanymi dodatkami.
SMACZNEGO !
1 Komentarz
Ależ rewelacyjny pomysł!!!