Od kuchni

Lizaczki na imprezę

posted by Marta M maj 4, 2015 1 Komentarz

Przedstawiam Wam słodkie lizaczki, które świetnie sprawdzają się na imprezę, na deser dla znajomych, jako element dekoracyjny stołu czy do wykorzystania przy nagłych spadkach cukru :). Do ich zrobienia natchnęła mnie impreza baby shower jednej z moich koleżanek, dlatego też motyw lizaczków jest różowy. Nie mniej jednak równie dobrze wyglądają w polewie mlecznej czy z gorzkiej czekolady, obtoczone kandyzowanymi pokruszonymi pomarańczami, pokruszoną żurawiną czy posiekanymi orzechami.

Składniki:

  • 200g mlecznej czekolady
  • 25g gorzkiej czekolady
  • 25ml śmietany 30%
  • 20g miodu
  • 30g masła
  • 40g malin w postaci mrożonych owoców lub domowej konfitury.
  • Zamiast malin można użyć truskawki, śliwki, wiśnie.

Polewa:

Tabliczka czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej

Posypka:

Rozdrobnione kandyzowane pomarańcze, posiekana żurawina, posiekane orzechy, gotowe posypki dekoracyjne.

Sposób przygotowania:

Mieszamy śmietanę z miodem, owocami i lekko zagotowujemy. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową i mieszamy do rozpuszczenia. Do powstałej mieszanki dodajemy stopniowo masło i miksujemy. Całość chowamy do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Następnie formujemy kulki, wbijamy w nie patyki (ja użyłam szaszłykowych, które przycięłam do długości ok.10-15cm) układamy je na desce do krojenia wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie chowamy do lodówki. Jak czekoladowe kulki przyjmą spójną konsystencję przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekamy do czasu, aż wystygnie, następnie zanurzamy/polewamy nasze lizaczki i posypujemy wcześniej przygotowanymi dodatkami.

SMACZNEGO !

Możesz również zobaczyć

1 Komentarz

Gibonikowa mama 5 maja 2015 at 12:38

Ależ rewelacyjny pomysł!!!

Odpowiedz

Skomentuj