Od kuchni

Super słodka przekąska bez grama cukru

posted by Marta M luty 20, 2017 8 komentarzy

Dałam spróbować te batoniki pewnemu łasuchowi. A on na to: „To niemożliwe, że tu nie ma cukru. To jest bardzo słodkie”.

Tak. Jest tak słodkie, że aż język od tej słodyczy szczypie. Jest do tego super smaczne. Super łatwe do przygotowania i super szybko znika.

Lubię czasami złapać coś słodkiego do kawy, ale już nie lubię jak razem ze mną na to coś słodkiego ma ochotę moja córka. Więc albo na klasycznego chomika wrzucam coś na język i udaję, że nic nie mam, a ta ślinka to nie wiem skąd. Albo wkładam odrobinę wysiłku, aby znaleźć jakiś ciekawy słodki przepis  w internecie, który podam dziecku bez większych wyrzutów sumienia.

Wybierając tę drugą opcję natrafiłam ostatnimi czasy na ciekawy przepis. Jak tylko go przetestowałam to od razu wiedziałam, że będę musiała podać go dalej. Jak dla mnie to jest bomba. I niekoniecznie kaloryczna.

Przepis:

400g daktyli (użyłam suszonych, ale mogą być też świeże)

100g płatków owsianych

100g nasion słonecznika

100g migdałów

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki gorzkiego kakao lub karobu

Sposób przygotowania:

  • Ja namoczyłam daktyle na noc*, ale myślę że 2h powinno wystarczyć. Orzechy warto wcześniej rozdrobnić.
  • Gotowe daktyle zblendować z kakaem i olejem kokosowym.
  • Połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Pamiętaj, że można użyć dowolnych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowca) lub dowolnych pestek (słonecznika, dyni).
  • Przełożyć do formy i zostawić na kilka godzin w lodówce lub na całą noc.

* Wodę z daktyli nie wylałam tylko używam do tej pory w lodówce jako słodzik dla dzieci. Często łyżkę takiej wody dodaję do jaglanki czy owsianki na poranne śniadanie lub sama dla siebie do jogurtu z musli. Sama jeszcze tego nie praktykowałam, ale myślę, że jakbym zagotowała tę wodę, a następnie trochę ją odparowała to powstałby syrop daktylowy. Jak ktoś ma z tym doświadczenie to niech się podzieli. Biorę wszystko.

A tymczasem mam nadzieję smacznego i „tłustego” czwartku 😉 !

Babycook beaba- >TU<

Możesz również zobaczyć

8 komentarzy

MirellkaU 18 marca 2017 at 21:28

Musze sie wam pochwalic w koncu zrzucilam wage – 7 kilogramow. Przewalilam chyba caly polski internet zeby znalezc cos na odchudzanie i znalazlam. Wygoglujcie sobie: ranking srodkow odchudzajacych xxally

Odpowiedz
odpustowe 14 marca 2017 at 22:20

Cudownie to wygląda a jeszcze bardzie musi smakować. Strasznie ciekawi mnie smak. Drukuję przepis i zacznę tworzyć, mam nadzieję że mi wyjdzie, wtedy zdam relacje i jedną porcję prześlę dla Ciebie kochana. Oby więcej takich wpisów. Lepsza wersja knopersa, dla mnie bomba

Odpowiedz
Marta M
Marta M 17 marca 2017 at 21:45

No to koniecznie jestem ciekawa Twojej opinii, bo póki co chowając skromność do kieszeni wszystkim, którzy zasmakowali i mi powiedzieli, że zrobili 😛 to smakowało 😉

Odpowiedz
Anna 27 lutego 2017 at 21:36

Zrobiłam dziś, zmiksowałam też płatki, by bardziej przypominało czekoladę. Na razie masa cały czas się klei, ale moze to wlasnie przez te zmkksowane platki… za to w smaku-pyszności!

Odpowiedz
Marta M
Marta M 27 lutego 2017 at 21:55

Ania ja użyłam płatków górskich i ich nie miksowałam, jak wyjęłam z lodówki to było ok, ale jak postało dłużej w cieple to robiło się bardziej miękkie. Ja myślę, że za bardzo namoczyłam moje daktyle i za mało odcisnęłam je z wody.
Następnym razem się poprawię ;-).
Ale co fakt to fakt w smaku rewelacja 🙂
Cieszę się, że Tobie też smakuje 🙂

Odpowiedz
Pościel Dziecięca 27 lutego 2017 at 14:22

Grzech nie zrobić samemu w domu 🙂

Odpowiedz
Marta M
Marta M 27 lutego 2017 at 14:23

Otóż to 

Odpowiedz
Salusiowo 20 lutego 2017 at 15:29

Pychotka!!

Odpowiedz