Od kuchni

Najlepsze śniadanie jakie sobie w życiu zaserwowałam!

posted by Marta M luty 6, 2016 7 komentarzy

Nie odchodź stąd zanim tego nie spróbujesz!

Czarny ryż z mango.

Moim ostatnim kulinarnym odkryciem jest czarny ryż, który wskoczył na listę najzdrowszych produktów świata. Badania dowodzą, że zawiera on duże ilości antocyjan (przeciwutleniaczy), błonnika i witaminy E. Zawiera też dużo żelaza i znacznie mniej sodu i cukru niż ryż biały.

Polecam Wam to danie nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale przede wszystkim na SMAK. Jest po prostu niebiański! Moje kubki smakowe tańczyły ze szczęścia, a podniebienie biło mi brawo. Jest to danie, które MUSISZ spróbować!

Składniki:

  • Czarny ryż ( 1 szklanka ugotowanego ryżu)
  • Mango
  • Mleko kokosowe ok.3-4 łyżki
  • Odrobina uprażonego sezamu

Przygotowanie:

Czarny ryż gotowałam dość długo bo ok. godz, ale za to w większej ilości, co później wykorzystałam do innych dań. Ryż ten można przechowywać w lodówce kilka dni.

Ugotowany ryż wymieszaj z mlekiem kokosowym, gotuj ok. 2 min. i przełóż do naczynia. Na warstwę ryżu dodaj zblendowane mango i udekoruj uprażonym sezamem. GOTOWE !

Takie proste i takie pyszne !

Możesz również zobaczyć

7 komentarzy

eloMama 31 marca 2016 at 00:13

niebiańsko to TO wygląda! muszę spróbować, nie jadłam nigdy czarnego ryżu.

Odpowiedz
Marta M
Marta M 31 marca 2016 at 10:01

Spróbuj koniecznie :)!

Odpowiedz
salusiowa 6 lutego 2016 at 15:37

Pychotka

Odpowiedz
Chichotki Trzpiotki - Natalia 6 lutego 2016 at 11:10

Wygląda pięknie! I musi być pyszne. Uwielbiam mleko kokosowe i mango. 🙂 Ale, że też z dwójką dzieci w domku, gdzie jedno jest noworodkiem masz siłę tak pichcić… Podziwiam! 🙂 Ja przy jednym nie byłam się w tym czasie w stanie zmusić do niczego bardziej kreatywnego, jak kakao i bułka z masłem. 😀

Odpowiedz
Marta M
Marta M 6 lutego 2016 at 15:53

To było super proste danie, z rodzaju tych, które „samesięrobią” 😉

Odpowiedz
MartynaG.pl 6 lutego 2016 at 10:03

Wygląda tak obłędnie! jestem tak ciekawa smaku tego ryżu, że kupię go przy następnej okazji 🙂

Odpowiedz
Marta M
Marta M 6 lutego 2016 at 15:53

Koniecznie ;-), ma super orzechowy posmak 🙂

Odpowiedz