Od kuchni

Majówka bez alkoholu, czyli lemoniada lawendowa domowej produkcji

posted by Marta M kwiecień 30, 2015 5 komentarzy

Ten napój zasługuje na oddzielny wpis. Jest to moje odkrycie sezonu i nie zamierzam trzymać tego w tajemnicy. Pyszna, orzeźwiająca lemoniada lawendowa to świetna propozycja dla ciężarnych i wszystkich karmiących piersią mamusiek. Ten smak pozwoli Wam przetrwać majówkę i sprawi, że nawet na chwilę nie wspomnicie o żadnym słodko alkoholowym napoju.

Do przygotowania jest Wam potrzebne: suszona lawenda, cytryna, cukier, woda gazowana, liście mięty do przystrojenia.

Sposób przygotowania:

  • 3-4 łyżki lawendy
  • 250ml wody
  • 220-250g cukru
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

Wszystkie składniki wrzucany do garnka i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 min, mieszając i uważając żeby syrop nie wykipiał. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie przecedzany syrop i wlewamy do słoiczka. Gotowy syrop rozcieńczamy wodą gazowaną podajemy z plastrem cytryny i ewentualnie listkiem mięty. Pozostałą część syropu można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni.

 

PS. Znam przypadki uzależnienia od tego syropu, więc bądźcie ostrożni!

Możesz również zobaczyć

5 komentarzy

Danura 28 kwietnia 2016 at 18:55

Gdzie zdobyć ususzoną lawendę ?

Odpowiedz
Marta M
Marta M 28 kwietnia 2016 at 21:46

A aptece lub w sklepie z ziołami, a już na pewno w internecie 😉

Odpowiedz
Organizacja pierwszych urodzin- level expert - Mutrynki.pl 28 września 2015 at 08:33

[…] o >tu<. No i oczywiście nie mogło zabraknąć mojej lemoniady lawendowej z tego przepisu. A całość prezentowała się […]

Odpowiedz
Mutrynki.pl | Baby shower - Mutrynki.pl 12 sierpnia 2015 at 09:38

[…] Lemoniada lawendowa […]

Odpowiedz
Blogerki w moim typie | Żudit.pl 22 lipca 2015 at 12:56

[…] Przepis tu: Napój – odkrycie sezonu. […]

Odpowiedz