Całkiem serioCiążaMummy zone

Co jeść i ile przytyć w pierwszym trymestrze? Kilka cennych wskazówek, które musisz zobaczyć!

posted by Marta M styczeń 8, 2016 6 komentarzy

Ciąża to najpiękniejszy czas w życiu kobiet. Warto zadbać, żeby minął Nam w dobrej formie fizycznej i psychicznej. Do tego wszystkiego niezbędna jest świadomość kobiet dotycząca zdrowego stylu życia i odpowiednio zbilansowanej diety.

Zanim podejmiemy decyzję o dziecku warto pochylić się nad sobą. Zrobić sobie rachunek sumienia i świadomie wkroczyć w okres ciąży.

Jak to zrobić? Od czego zacząć?

Nałogi. Sama nie miałam problemu i nie spotkałam kobiety, która paliłaby w ciąży czy piła alkohol. Ale ponieważ takie przypadki się zdarzają to zawsze warto pisać. STOP NAŁOGOM! Pamiętajmy, że życie płodowe należy do tzw. KRYTYCZNYCH OKRESÓW ROZWOJU ORGANIZMU. Niekorzystny wpływ czynników środowiskowych w tym właśnie tytoniu czy alkoholu może prowadzić do TRWAŁYCH MODYFIKACJI PROCESÓW METABOLICZNYCH I HORMONALNYCH. Wpływa to w późniejszym okresie na zdrowie dziecka. To my matki bierzemy za to odpowiedzialność.

BMI. Kolejna ważna sprawa. Punkt wyjścia naszej kilogramowej przygody. Zaleca się, aby regularnie kontrolować swój wskaźnik (oczywiście przed ciążą). Sama robiłam to raz na jakiś czas, bo moja waga nigdy gwałtownie się nie zmieniała. Prawidłowy wynik to 18,5-24,9. Jest to szeroki zakres, a każde odchylenie świadczy o tym, że powinniśmy coś zmienić. Zbyt niski wskaźnik świadczy o niedowadze, czyli o niedoborach w organizmie matki. W okresie najsilniejszego wzrostu dziecka niedobory substancji odżywczych mogą prowadzić do poważnych wad rozwojowych. Z kolei jeżeli nasz wskaźnik jest podwyższony, warto zacząć prowadzić zdrowy, świadomy tryb życia. Bez konieczności stosowania radykalnych diet, a jedynie wyrabiając w sobie zdrowe nawyki żywieniowe. W przypadku znacznie podwyższonego BMI udałabym się do dietetyka. Fachowa pomoc w sytuacji planowania dziecka jest niezbędna.

No właśnie co to znaczy zdrowy i świadomy tryb życia?

Nie chodzi tylko o to, żeby wiedzieć, że alkohol szkodzi i trzeba się ruszać, bo to wydaje się oczywiste. Świadomość to podstawowa wiedza na temat diety, niezbędnych produktów do prawidłowego rozwoju płodu oraz świadomość czym może grozić zaniedbanie tych kwestii. Przede wszystkim zdrowa dieta to taka o urozmaiconym składzie. Bogata w produkty pełnoziarniste, mleczne, białka różnego pochodzenia (ryby, mięso, jaja, rośliny strączkowe), nienasycone kwasy tłuszcze, witaminy.

Ostatnio temat zbilansowanej diety zgłębiam coraz bardziej, a świadomość bogactwa składników w mojej lodówce wpływa na mnie uspokajająco. Pilnuję pór jedzenia posiłków i tego, aby przynajmniej było ich 4-5. Jak nie muszę to nie smażę. Większość posiłków przygotowuję w piekarniku, na patelni grillowej lub na parze. Jeżeli bardzo chcę coś usmażyć to w większości używam oleju kokosowego. Warzywa i owoce to podstawa naszej codzienności. Słodycze o ile mamy to w większości jedynie dla gości. WODA to nasz podstawowy napój w domu. Żadnych sztucznie słodzonych, gazowanych, nic. W „spiżarni” posiadamy jedynie zapas soczków malinowych babci Gosi. Idealny na zimowe dni.

I TRYMESTR

Zachodząc w ciążę, w Naszym organizmie dochodzi do zmian, które WARUNKUJĄ STOPNIOWY WZROST MASY CIAŁA. Inaczej mówiąc czy tego chcemy czy nie i tak przytyjemy. Ale lepiej żebyśmy chciały, bo odchudzanie się w ciąży jest ZABRONIONE, w mojej opinii niedopuszczalne i godne największej krytyki! Ważne, aby proces przybierania na wadze był kontrolowany, a my żebyśmy miały wiedzę na skutek czego dochodzi do zmian. Nie potrzebna jest wiedza ściśle medyczna a jedynie świadomość, że to objętości krwi się powiększa tak samo jak macica i piersi, obecność płynu owodniowego, łożyska, tkanki tłuszczowej (która w okresie ciąży jest niezbędna i stanowi zapasowy materiał energetyczny i grzewczy dla dziecka, a także jest niezbędna w okresie karmieni piersią), no i oczywiście masa dziecka wpływają na przybieranie na wadze.

Jeżeli BMI kobiet było poniżej normy powinna ona przybrać w ciąży więcej ( ok. 12-18 kg) niż kobieta z nadwagą stwierdzoną przed ciążą (ok. 5-12 kg). Gdzie w pierwszym trymestrze powinno to być zaledwie 0,5-2 kg. Kobiety, które dużo wymiotują mogą nawet stracić na wadze.

W 1 trymestrze NIE zwiększa się zapotrzebowanie energentyczne! Zwiększa się zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe.

W pierwszym trymestrze następuje najbardziej kluczowy etap wzrostu dziecka. Kształtują się jego wszystkie narządy. Nie ma to nic wspólnego z przybieraniem na wadze, bo pod koniec trymestru łożysko waży ok. 50 g, a ok. 6 cm dziecko do 14 g.

Nie mniej jednak to co jemy i w jaki sposób uzupełniamy zwiększone zapotrzebowanie na niektóre składniki ma bardzo duże znaczenie dla rozwoju dziecka. Szczególnie w tym okresie powinnyśmy pamiętać o KWASIE FOLIOWYM i WIT. D.

Najważniejszy z nich to KWAS FOLIOWY. Kobieta powinna go stosować min. na  6 tyg. przed planowanym zajściem w ciążę. Ja stosowałam w pierwszej ciąży na 5 miesięcy przed tym zanim zaszłam w ciążę, a w drugiej ciąży 3 miesiące. Poza samą suplementacją są produkty gdzie kwasu foliowego jest najwięcej: rośliny strączkowe (fasola, groch, soja), warzywa liściaste (szpinak, natka pietruszki, kapusta) brokuły, brukselki, szparagi, kalafior. Warto pamiętać, żeby obok suplementów, przyswajać foliany w naturalnej formie.

Wit. D jest kolejnym ważnym składnikiem. Jej źródło to głównie tłuste ryby, jaja, mleko, tłuste sery, ale przede wszystkim słońce! Tak bardzo od nas niezależne. Jednak dobieranie odpowiednich składników dziennego menu już tak. A po konsultacji z lekarzem, nawet dodatkowa suplementacja. Wit. D odpowiada za wchłanianie wapnia do kośćca, czyli za mineralizację układu szkieletowego.

Nie lubię się powtarzać, ale w tym przypadku to zrobię. Najważniejsze to mieć po prostu świadomość, że Nasza dieta jest silnie powiązana z rozwojem dziecka. Aby zapewnić optymalny rozwój należy dbać o to, aby dieta była UROZMAICONA. Odpowiednia ilość węglowodanów, białka, tłuszczów, owoców i warzyw. Starajmy się aby nie zabrakło ich w codziennym menu. Bogactwo oferowanych produktów i ich łatwa dostępność daje ogromne możliwości kulinarne. Wykorzystajmy to należycie już nie tylko dla siebie, ale i dla tego maleństwa, za które jesteśmy odpowiedzialni.

*Ten wpis to moje osobiste refleksje nie należy ich traktować jako fachowej porady lekarza czy dietetyka. Wpis dotyczy pojedynczej ciąży przebiegającej prawidłowo.

fot. mojniemowlak.pl

Możesz również zobaczyć

6 komentarzy

Beti 1 lutego 2016 at 22:01

Jestem w 34 tygodniu ciąży i mam 6 kilo więcej

Odpowiedz
Iza D 10 stycznia 2016 at 10:50

Polecam książke Dieta przyszłej matki z wyd Rebis (seria W oczekiwaniu na dziecko). Świetnie opisane potrzeby ciężarnej i mnóstwo przepisów.
Ja w pierwszej ciąży przytyłam 6 kg, w drugiej- zdecydowanie za mało, bo zaledwie kilogram. Nie wiem skąd tak niski przyrost wagi, skoro jadłam raczej normalnie i zdrowo.

Odpowiedz
Marta M
Marta M 10 stycznia 2016 at 21:43

Dzięki za polecenie książek, na pewno sprawdzę! A ten kilogram to tak bardzo symbolicznie. Nie spotkałam się powiem szczerze z takim zjawiskiem. Ale jak to powiadają jest medycyna teoretyczna i praktyczna…

Odpowiedz
Felia 9 stycznia 2016 at 23:30

Ja tulilam muszle klozetowa kilka razy dziennie prawie do polowy ciazy. W pierwszym trymestrze schudlam cztery kilo. Zaczelam przybierac dooero po 20 tygodniu. Ale swiadomego i planoeanego odchudzania sie w ciazy nie jestem w stanie ani sobie wyobrazic ani go akceptowac. Dziecko jest najwazniejsze i nie wyobrazam sobie stawiac swojego wygladu ponad jego zdrowiem. Bardzo ciekawy i dobrze przygotowany wpis.

Odpowiedz
Marta M
Marta M 9 stycznia 2016 at 23:36

Dziękuję :-)!

Odpowiedz
salusiowa 8 stycznia 2016 at 11:48

Fajnie opisane. Ja przy 1 ciazy nabrała na wadze.. aż ponad 30 kg. Taaa.. wygladalam bardzooo dobrze. Po porodzie okazało się iż 4.900 junior wody płodowe 6 i woda z organizmu zeszła. . I zostało zaledwie 15.

Zapraszam na salusiowo i realia ciąży.
Salusiowo.blogspot.com

Odpowiedz